Classic MINI Cooper S je pre 50 godina bio najbrži na reliju Monte Carlo

MINI Cooper S1964. godine je održan reli Monte Carlo, što znači da je ove 2014. tačno 50 godina od kada je MINI uspeo da stigne prvi na cilj i prvi put  postigne svoje prvo mesto u ovom nadmetanju, sa svojim modelom MINI Cooper S.

MINI Cooper S – om je upravljao vozač iz Belfasta u Severnoj Irskoj – Patrick Barron “ PADDY“ Hopkirk, rođjen 1933, i tako se upisao na važno mesto u istoriji automobilizma. Broj 37 je tada doneo sreću. O ovom poduhvatu su čak rađene i neke igrice kao što je DiRT 3, a u postu možete videti scenario pomenute trke, u glavnoj ulozi je naravno MINI Cooper S.

Klasični Mini je  debi imao 1959. godine pri čemu je ovaj model pokretao motor A serije zapremine 850 ccm,  koji je razvijao samo 34 ks snage. John Cooper je bio prvikoji je utvrdio da ovaj maleni Mini nudi odlične karakteristike upravljanja koje imaju veliki potencijal za trkanje u realnim uslovima. Godine 1963. Cooper S je predstavljen i doneo je značajno povećanje snage u odnosu na rane Cooper modele obzirom da je koristio BMC motor A serije kapaciteta 1071 ccm dok je njegova snaga bila 70 ks a maksimalna brzina 144km/h.

Izvor ovde.

Komentari