Na današnji dan 18. 11. 1906. rođen je Alec Issigonis, MINI tvorac

Alek Izigonis (Alec Issigonis, 18. 11. 1906 – 2. 10. 1988) rođen je u Izmiru u Turskom carstvu početkom 20. veka, u multikulturalnoj porodici (Grčka i Nemačka krv, Britanski papiri). Njegov MINI, kojeg je prvi put nacrtao na salveti u jednom restoranu postao je trenutni hit, a dan danas gotovo nepromenjenog izgleda izaziva jednake emocije. Jasno je da je Alek čovek koji stoji iza dizajna ovog popularnog modela i to gotovo od 1959. pa sve do danas (jer svi novi MINI modeli, koje proizvodi BMW, za temelj svog uspeha su zahvalni upravu njemu). Sa 16 godina sa majkom napušta Maltu, i sele se u London.

Automobilizmom počinje da se zanima još na studijama, kada je pripremao svoje automobile za trke i učestvovao u njima. Jednom je doživeo i pobedu u svom modifikovanom Austinu, što ljudima iz fabrike Austin nije promaklo. Dobija poslovni aranžman i kao mehaničar je radio na svim novim projektima. Vremenom počinje da se bavi dizajnom, i kada su se auto kompanije Austin i Morris spojile u BMC (British Motor Corporation), dobija zadatak da napravi najmanji model. Iako su pre postojali mali modeli, nisu bili dovoljno funkcionalni. Alek donosi neke novine, što zaista dizajn i upotrebljivost ovih “mališana” pretvara u funkionalan automobil sa manjim dimenzijama točkova, uvodi drugačiju organizaciju prostora oko motora koji je bio montiran poprečno, drugačiji menjač, prozori su bili klizni umesto da su izlazili iz vrata, itd. Ovaj model je nazvan Morris Mini-Minor poznatiji kao MINI Classic.

Zbog svojih performansi i dizajna, MINI se vrlo brzo našao u serijskoj prodaji, svi su ludeli za njim, postaje i jača kao brend. Kasnije se proizvodio i kao jači model za trke koji je nekoliko puta izvojevao pobedu na trkama u Monte Carlo. Danas smo svi svedoci koliki uspeh je Alek doprineo za brend MINI, tako da se on smatra njegovim tvorcem. Uostalom da on nije to uradio, ni vi sada ne biste čitali ovaj blog, ni ovaj post, a ni ponosno vozili svoje MINI mališane, uživajući u njima dok prolaznike ostavljamo bez daha. Dugo se pamtio Alec Issigonis i hvala mu na svemu!

VIŠE SLIKA OVDE/MORE IMAGES

Komentari