Na današnji dan 8. 5. 1959. god. proizveden je prvi Mini

8. 5. 1959. više od pet decenija nakon ovog datuma, niko ne zaboravlja taj dan. Početak burne istorije i reforme koju je Mini doneo u automobilsku industriju tog doba. Zbog svojih dimenzija, spretan i okretan na ulicama,  prvi na trkačkim stazama, mali potrošač, samo su neki od epiteta koji su se nizali rođenjem popularnog Mini modela, pa sve do danas. Zbog svojih performansi i dizajna, Mini se vrlo brzo našao u serijskoj prodaji, svi su ludeli za njim, postaje i jača kao brend. Kasnije se proizvodio i kao jači model za trke koji je nekoliko puta izvojevao pobedu na trkama u Monte Carlo.

Tvorac Mini-ja kakvog danas poznajemo je Alek Izigonis. Njegov Mini, kojeg je prvi put nacrtao na salveti u jednom restoranu postao je trenutni hit, a dan danas gotovo nepromenjenog izgleda izaziva jednake emocije.

Slažem se sa tim da je prvi model Mini duša, ali je takođe i otac popularnih BMW modela koji je nastavio ovu istoriju. Naime,  2000. godine aktuelni vlasnik Mini–ja, Rover grupa,  prodala  je fabriku nemačkom BMW-u. Do tada je bilo proizvedeno tačno 5.387.862 primeraka, a 4. 8. 2000. godine i poslednji – MINI COOPER SPORT, crvene boje, koji se čuva u Britanskom muzeju. Možemo ih svrstavati u različite kategorije, ali ne i razdvajati, ali ono što je sigurno, Mini/MINI je fazon, stylish i način života…

Srećan mu rođendan!

Komentari